Author: Sorozatszerkesztő: dr. Czigány István

Világtörténelem - Nagy csaták 6.

Sale Világtörténelem - Nagy csaták 6.

Series title: Világtörténelem
  • inner: colour
  • Pages: 88
  • Size: 208x285
  • Binding: keményfedeles, ragasztott
  • Publisher: Duna International Kft.

  • Product Code: 7653
  • Isbn: 9786155013904

500 Ft 1.695 Ft   -71%

A napóleoni háborúk vége - A krími háború - Az amerikai polgárháború

Sorozatunk következő kötetében végéhez érkezik Napóleon diadalmenete. Előbb a lipcsei csatában szenved vereséget, majd a waterlooi csatában, 1815-ben, mikor is az egyesült haderő döntő vereséget mér erőire. Ezek után száműzik Napóleont Szent Ilona szigetére. A kötet második felében pedig az amerikai polgárháború kibontakozását és csatáit mutatjuk be.


– ​A borogyinói csata 1812. szeptember 7.
Napóleon borogyinói győzelme után szeptember 14-én elfoglalja a kiürített Moszkvát.

– A lipcsei csata, más néven „a népek csatája” 1813. október 16-19.
A kétszeres létszámfölényben lévő osztrák-orosz–porosz–svéd haderő döntő vereséget mér Napóleon haderejére. A csata után Napóleon elveszítette a német és lengyel befolyási területét, és a szövetségesek egész az Elbáig nyomultak.

– A quatre brasi csata 1815. június 16.
A francia északi hadsereg Michel Ney vezetésével megtámadta a Wellington herceg angol–holland egységeit. Az összecsapás eldöntetlenül végződött.

– A waterlooi csata 1815. június 18.
Az Arthur Wellesley Wellington herceg vezette egyesült porosz-holland-angol haderő döntő csapást mért Napóleon seregére. A császárt ezt követően Szent-Ilona szigetére száműzik.

– Az Alamo-erőd, Davy Crockett 1836. február 23 – március 6.
Texas állam függetlenségi háborúja a mexikóiakkal szemben. A texasi haderő megszervezéséhez döntő mértékben járult hozzá az Alamoi erőd ellenállása, mert így a texasiak időt nyertek.

– A balaklavai csata 1854. október 25.
A krími háború (1853-1856) egyik legnagyobb csatája, ahol az orosz hadsereg ellen harcoló angol és francia könnyűlovasság jelentős veszteségeket szenvedett. Az angol-francia-török expedíciós erők végül elfoglalták Szevasztopol kikötőjét.

– A magentai csata 1859. június 4.
A szárd-francia-osztrák háború (1859) egyik jelentős csatája, amelyben a szárd-francia szövetségesek vereséget mértek az osztrák haderőre. Az Osztrák Császárság vereségeit követő felkelések nyomán elvesztette észak-itáliai birtokai legnagyobb részét és 1860. augusztusában kikiáltották az Olasz Királyságot.

– A második manassasi csata, más néven „Bull Run” 1862. augusztus 28-30.
Az északi csapatok nagy veresége az amerikai polgárháborúban (1861-1865).

– A pittsburg-i, más néven shiloh-i csata 1862. április 6-7.
Az amerikai polgárháború egyik legvéresebb csatája Tenesse államban. A konföderációs seregek irányítását a csata után Robert E. Lee tábornok vette át.

– Az Antietam patak menti csata 1862. szeptember 17.
Az amerikai polgárháború egyik fontos csatája. A csata tulajdonképpen döntetlen lett, de mivel Robert E. Lee visszavonult, George B. Mc Clellan tábornok stratégiai győzelmet aratott.

Kérdése van? Szeretné látni a könyv oldalait? Több fényképet szeretne? Megnézné a tartalomjegyzéket? Ne habozzon, írjon (info@tkkonline.hu), és mi hamarosan képeket, esetleg videót töltünk fel a könyvről!
Nem árulunk zsákbamacskát!