Szerző: Rudyard Kipling

Fekete és fehér

Akció Fekete és fehér
Alcím: Indiai történetek
Sorozat cím: Irodalmi Nobel-díjasok Könyvtára
  • belív: fekete-fehér
  • Oldalszám: 320
  • Méret: 140x200
  • Kötés: Bőrkötés, cérnafűzött
  • Kiadó: Metropolis Media

500 Ft 1 590 Ft   -69%
  • Termékkód: 7662
  • Elérhetőség: Készleten
  • Szerző: Rudyard Kipling
  • Alcím: Indiai történetek
  • Sorozat cím: Irodalmi Nobel-díjasok Könyvtára


Információ

Rudyard Kipling volt az első és máig a legfiatalabb angol nyelvű szerző, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. Leginkább meséiről ismerik, elsősorban A dzsungel könyve írójaként, pedig korántsem csak ifjúsági regényeket írt.

A műveiben megjelenő tájak, a gazdag élményanyag főleg a gyarmatokon szerzett tapasztalatain alapul. Nem csoda, hisz élete első hat évét az egzotikus Indiában töltötte, majd tanulmányai befejeztével újra visszatért ide, hogy újságíróként dolgozhasson. A későbbiekben megfordult a világ számos pontján, hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban, de eljutott Dél-Afrikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Jó barátja volt Arthur Conan Doyle író, Sherlock Holmes karakterének megalkotója, ő tanította meg golfozni, ami Kipling kedvenc elfoglaltsága lett, még havas tájon is játszott - piros labdával.

Kevesen ismerik teljes egészében Kipling sokrétű munkásságát. A mesék, ifjúsági regények mellett írt verseket, fantasztikus történeteket (ebből nyújt válogatást a nemrégiben megjelent Kívánságok háza című kötet), novellákat, haditudósításokat is. 1907-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.

A Fekete és fehér című kötet cselekményét ugyancsak a gyarmatokra helyezte. A történeteket kétféle megközelítésben tárja az olvasó elé: hol az őslakosok, hol a gyarmatosítók szemszögéből tudósít. Képeket kapunk a korabéli India mindennapjairól, a helyiek (a feketék) és a gyarmatosító angolok (a fehérek) együttélésének nehézségeiről, kultúrák találkozásáról.


A Fekete és fehér című művét Balassa József fordította magyarra, 1930.-ban. Jelen kiadás annak változatlan utánnyomása. A könyv 2010-ben az Irodalmi Nobel – Díjasok Könyvtára sorozatban, annak második köteteként jelent meg.
A könyv három részre tagozódik. Az első részben (Három katona) az Indiában állomásozó Brit katonák sztoriznak. (Talán ez a helyes kifejezés rá, hiszen közösen megélt történeteket idéznek föl). A második blokk egy színdarab, annak rendje és módja szerint. (Gadsbyék története). A harmadik részben Indiában játszódó novellák sorakoznak (összesen nyolc), és ennek a blokknak a címe a Fekete és Fehér. Itt a főszereplők őslakosok és az angol gyarmati katonák illetve alkalmazottak a mellékszereplők. Ez a rész a misztikus India, misztikus lelkébe enged bepillantást. (Balassa)

Kérdése van? Szeretné látni a könyv oldalait? Több fényképet szeretne? Megnézné a tartalomjegyzéket? Ne habozzon, írjon (info@tkkonline.hu), és mi hamarosan képeket, esetleg videót töltünk fel a könyvről!
Nem árulunk zsákbamacskát!