Szerző: Milos Mijatovic

Írók (Világot formáló emberek)

Akció Írók (Világot formáló emberek)


 • belív: színes
 • Védőborító: nincs
 • Oldalszám: 36
 • Méret: 21x27 cm
 • Kötés: keménytáblás
 • Kiadó: TKK

1 000 Ft 1 690 Ft   -41%
 • Termékkód: 7683
 • Elérhetőség: 2–3 nap
 • Szerző: Milos Mijatovic
 • Alcím:
 • Sorozat cím:

Attól a perctől, hogy őseink megtanultak két lábon járni, fegyvert fogtak a kezükbe a vadászathoz, megszelídítették a tüzet, a barlangok szürke falára festeni kezdtek, majd létrehozták az első kezdetleges településeket, egészen napjainkig, az emberek tudásvágya, kreativitása és bátorsága volt az az erő, ami táplálta civilizációnk folyamatos és töretlen fejlődését. Elődeink átlépték a tengerek, földrészek, az ég vagy akár az univerzum ismeretlen, rémisztő határait, feltárták az emberi elme mélységeit, és az emberiség utazása még egyáltalán nem ért a végére. Voltak olyan idők, amikor nagyon lassan haladtunk előre a hosszú és rögös úton, máskor mintha egyetlen hatalmas ugrással elértük volna a hegyeket, úgy oldottunk meg korábban megoldhatatlannak tartott problémákat. Ennek a soha véget nem érő csodálatos utazásnak mindig voltak vezető személyiségeik, akik elhivatottságukkal, kreativitásukkal, tudásukkal és bátorságukkal képesek voltak megváltoztatni nem csak a saját generációjuk, de az utánuk jövők életét is. Emiatt gyakran úgy emlegetjük őket, ők azok, akiknek munkássága után már semmi nem volt a régi. Napjaink élete még csak nem is hasonlíthatna arra, ami körülvesz bennünket, ha nem lettek volna elődeink elég bátrak, hogy szembenézzenek az ismeretlennel, hogy merjenek máshogy gondolkozni, hogy meglássák a láthatatlant, hogy megpróbálják a lehetetlent.


Ez a sorozat most megismerteti – a legfontosabb eredményeik bemutatásával – azoknak a személyeknek az életrajzát, akik a modern világ gondolatainak, alkotásainak, eredményeinek voltak kimagasló alkotói, képviselői, akiknek a munkássága teljesen új fejezetet nyitott a természettudományok, művészetek vagy a történelem terén. Igaz, hogy a világot formáló emberek sorozat elsősorban általános iskolás tanulóknak készült, de biztosak vagyunk benne, hogy a könyvek akkor is hasznos darabjai lesznek a diákok házikönyvtárainak, miután már elballagtak az iskolából. Később nem pusztán emlékeztetőül szolgálhatnak majd, ami felidézheti Einstein, Dzsingisz kán, Beethoven, Picasso, Joyce vagy a Wright fivérek ismeretét... de ugyanilyen érdekes lesz a következő generáció számára is. Mind a hat könyv tizenöt leírást tartalmaz egy bizonyos témakör legfontosabb személyeiről. A könyvekben így találkozhatsz a legfontosabb tudósokkal, felfedezőkkel, írókkal, zeneszerzőkkel, uralkodókkal, egy kicsit humoros formában, ami a korosztálynak megfelel. A sorozat ezért igen széles körben képes felkelteni az olvasó érdeklődését, és a megszerzett információt a tanulmányai során sok helyen felhasználhatja. Az izgalmas leírásoknak hála biztosan sokan fognak elmélyedni a híres emberek munkásságában, hogy még alaposabb tudásra tegyenek szert szüleik, tanáraik, barátaik segítségével vagy akár egyedül.


Minden könyv végén található még egy oldal rövidebb életrajzokkal, azokról a személyekről, akiket semmi esetre sem lett volna szabad kihagyni. A kíváncsi tanulóknak ez a néhány rövid életrajz nem más, mint egy kisebb ízelítő, amelynek nyomán fel lehet fedezni azokat is, akik legalább olyan fontosak, mint a többi, bővebben tárgyalt híresség. Egyszerűen egy új kaland kezdete.

Általános iskolás gyerekek számára készült ismeretterjesztő sorozat, amelyből a világot formáló emberekről tudhatunk meg fontos és hasznos dolgokat.

A sorozat hat részből áll: Feltalálók, Uralkodók, Írók, Festők, Tudósok, Zeneszerzők.


A könyvben bemutatott írók:


Homérosz

(Élt valamikor Kr. e.1200 és 750 között)

Homérosz ókori görög költő volt, akit két nagy eposz írójának is tartanak: az Iliász és az Odüsszeia a trójai háborúról3 szól, de néhány későbbi művet is neki tulajdonítanak. Bár nem tisztázott, hogy mikor is élt pontosan, és hogy ő maga írta-e ezeket a műveket, vagy hogy egyáltalán létezett-e, Homéroszt mégis az első költőnek és az irodalom megalapítójának tartják a nyugati civilizációban.


Dante Alighieri

(c.1265, Firenze, Olaszország–1321, Ravenna, Olaszország)

Dante középkori olasz költő, filozófus és politikus volt. Leghíresebb műve az Isteni színjáték című elbeszélőköltemény-trilógia, amiben leírta az emberiség teljes sorsát a kereszténység szempontjából. Őt tartják a modern olasz nyelv atyjának, az Isteni színjátékot pedig az egyik legösszetettebb és legkifinomultabb írott műnek a világirodalom történetében.


William Shakespeare

(1564, Stratford-upon-Avon, England–1616, Stratford-upon-Avon, England)

Shakespeare a valaha volt legnagyobb drámaíró.1 9 tragédiát, 16 komédiát, 7 történelmi darabot és számos verset írt, valamint több mint 3000 új szót vezetett be az angol nyelvbe. Műveit a világ szinte minden nyelvére lefordították, darabjai pedig még mindig a legjátszottabbak közé tartoznak, és számos forgatókönyv is épül rájuk. Legismertebb munkái a Hamlet és a Rómeó és Júlia.


Johann Wolfgang von Goethe

(1749, Frankfurt am Main, Németország–1832, Weimar, Németország)

Goethe az európai neoklasszicizmus1 és romanticizmus2 legjelentősebb írója. Olyan fontos volt a németeknek, mint Shakespeare3 az angoloknak. Regényeket, verseket, színdarabokat, tudományos munkákat írt a fénnyel és botanikával kapcsolatban. Regénye, Az ifjú Werther szenvedései egy egész irodalmi mozgalom4 legjelentősebb műve volt, míg tragédiája, a Faust sokak szerint a német irodalom legjobb alkotása.


Mary Shelley

(1797, London, Anglia‒1851, London, Anglia)

Mary Goldwin, később Mary Shelley egy kivételes angol regény-, útikönyv- és drámaíró. Ő a szerzője a valaha volt egyik legjobb horror regénynek, a Frankensteinnek, amely egy orvostanonc történetét meséli el, aki elektromos áram segítségével emberi testekből létrehoz egy szörnyet. Képzelőereje és írói zsenialitása még ma is inspirálja a népszerű tudományos-fantasztikus és horror kultúrát.


Victor Hugo

(1802, Besançon, Franciaország–1885, Párizs, Franciaország)

Victor Hugo a romantikus korszak legfontosabb írója volt. Verseket, színdarabokat és regényeket írt, de emellett remek festő és befolyásos politikus is volt. Nagy hatást gyakorolt mind a francia, mind a világirodalomra, szinte minden utána következő íróra. A Notre-Dame-i toronyőr és A nyomorultak című regényeket sokan a valaha írt legjobb műveknek tartják.


Edgar Allan Poe

(1809, Boston, USA–1849, Baltimore, USA)

Edgar Allan Poe az amerikai romanticizmus legjelentősebb képviselője és a (gót) sci-fi vagy horror irodalom fejlődésének kulcsfigurája volt. Hatalmas életműve, csakúgy mint élete, tele van titkokkal és kísérteties gondolatokkal a halál folyamatos keresésével kapcsolatban. Emellett szigorú kritikus és egy irodalmi magazin szerkesztője volt.


Charles Dickens

(1812, Portsmouth, Anglia–1870, Higham, Anglia)

Charles Dickens a viktoriánus kor1 legnagyobb brit regény- és színdarabírója, újságírója és kritikusa volt. Irodalmi munkássága a világ egyik legolvasottabb írójává és a gyerekek kedvenc szerzőjévé tette. A Twist Oliver és a David Copperfield még két évszázaddal később is a gyerekek leghíresebb irodalmi hősei között szerepelnek.


Fjodor M. Dosztojevszkij

(1821, Moszkva, Oroszország–1881, Szentpétervár, Oroszország)

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij volt a kulcsfontosságú író a romanticizmus és a modern irodalom1 átmenete között Oroszországban és Európában. A lélektani2 regény3 megalkotójaként az egyik legismertebb író lett az irodalom történetében. Újságíró, filozófus és politikai kritikus is volt. Regényei, a Bűn és bűnhődés és a Karamazov testvérek teljesen megváltoztatták az emberábrázolás módját az addigiakhoz képest.


Lev Ny. Tolsztoj

(1828, Jasznaja Poljana, Oroszország‒1910, Astapovo, Oroszország)

Lev Nyikolajevics Tolsztoj az orosz realizmus1 legjelentősebb írója volt. Híres regényei, Háború és béke és az Anna Karenina minden idők egyik legjobb írójává tették őt. Arisztokrata földbirtokos családból származott, iskolákat nyitott és harcolt a parasztok jogaiért. Több mint száz különböző művet írt, köztük regényeket, novellákat, esszéket, színdarabokat, valamint pszichológiai és pedagógiai műveket.


Mark Twain

(1835, Florida, USA‒1910, Redding, USA)

Samuel Langhorne Clemens, vagy ismertebb nevén Mark Twain, amerikai író, aki olyan művekkel lett híres, amiket ma klasszikus kalandregényeknek nevezünk: a Tom Sawyer kalandjai és a Huckleberry Finn kalandjai, amelyekhez saját kalandos és érdekes élete adta az ihletet. Humorista, nyomdász, újságíró, egy gőzhajó kormányosa, aranybányász, vállalkozó, egyetemi előadó és feltaláló is volt.


Franz Kafka

(1883, Prága, Csehország–1924, Klosterneuburg, Ausztria)

Kafka az első író a 20. század elejéről, akinek hatása szinte minden modern íróra meghatározó volt. Az átváltozás és A per című művei az irodalmi jelentőségük mellett a popkultúrában is mély nyomot hagytak, főleg a filmekben. Nem publikált sokat életében, sok munkáját elpusztította, mert úgy gondolta, nem elég jók. Csak halála után vált ismertté és világhírűvé.


Ernest Hemingway

(1899, Oak Park, USA–1961, Ketchum, USA)

Hemingway híres amerikai író és újságíró volt. Regényei, főleg az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger a világirodalom klasszikusaivá váltak. Kilenc regényt, tíz igaz történeten alapuló történetet és számos más elbeszélést és levelet írt. Az újságírásban szerzett tapasztalatának köszönhetően egy modern, letisztult és egyértelmű írói stílust vezetett be az irodalomba. Pulitzer és Nobel-díjat is nyert.


Gabriel García Márquez

(1927, Aracataca, Kolumbia–2014, Mexikóváros, Mexikó)

Márquez kolumbiai regény-, újság- és színdarabíró, akinek a munkásságát a világirodalomban mágikus realizmusként1 emlegetik. Őt tartják a legfontosabb írónak a latin-amerikai irodalomban, aki spanyolul publikált. Leghíresebb művei a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején. Munkásságért irodalmi Nobel-díjat és számos más kitüntetést kapott.

Umberto Eco

(1932, Alessandria, Olaszország–2016, Milánó, Olaszország)

Eco egy olasz filozófus, irodalmi kritikus, történész és szemiotikai professzor volt. Két regényéért, A rózsa neve és a Foucault-inga miatt a világ egyik legjobb írójának tartják. Nagyon sok díjat nyert élete során a tudományok különböző ágaiban. Tanulmányozta a kommunikáció modern formáit, főleg a televíziót, kulturális szerkesztőként is dolgozott, valamint gyermekeknek is írt könyveket.


Akikről még szót kell ejtenünk


Honoré de Balzac

(1799, Tours, Franciaország–1850, Párizs, Franciaország)

Balzac francia regény és színdarabíró, irodalmi kritikus volt. Nagyon nagy hatása volt az irodalmi realizmus fejlődésére. Több mint 90 regényt, novellát és elbeszélést írt az Emberi színjáték című sorozatának keretein belül. Műveiben ábrázolta és elemezte a francia társadalmat a napóleoni háborúk után. Leghíresebb műve a Goriot apó.


Jules Verne

(1828, Nantes, Franciaország–1905, Amiens, Franciaország)

Jules Verne1 francia költő, regény- és színdarabíró, aki a tudományos-fantasztikus műfajú műveiről a leghíresebb. Egyedülálló és vad képzelőereje nagyon sok ismert regény megírásához segítették hozzá: Utazás a Föld középpontja felé, Húszezer mérföldnyire a tenger alatt, 80 nap alatt a föld körül, A rejtelmes sziget. Verne olyan eseményekről, tudományos eszközökről írt, amiket az emberiség egy évszázaddal később valóban feltalált.


Thomas Mann

(1875. Lübeck, Németország–1955, Zürich, Svájc)

Thomas Mann német regény- és elbeszélésíró értelmiségi volt. Jelentős hatása volt egy egész irodalmi generációra Németországban és Európában. Gyakran használt mitológiai motívumokat karakterei sorsának leírásában. Leghíresebb művei a Halál Velencében novella, A Buddenbrook ház és A varázshegy című regények. Munkáiért irodalmi Nobel-díjat kapott.


James Joyce

(1882, Dublin, Írország–1941, Zürich, Svájc)

James Joyce ír elbeszélés- és regényíró volt, aki a késő modernizmus korszakában alkotott. Bár csak rövid ideig élt szülőhazájában, mielőtt beutazta volna a világot, történetei mindig Írországban játszódnak, és a karaktereihez is mindig ír emberek adták az ihletet. Ez az Ifjúkori önarckép és a Dublini emberek című műveiben figyelhető meg a legjobban. Legnagyobb hatású és legjobb regénye az Ulysses.


F. Scott Fitzgerald

(1896, Saint Paul, USA–1940, Los Angeles, USA)

Francis Scott Fitzgerald az Elveszett nemzedék1 egy másik tagja, amerikai regény- és elbeszélésíró. Őt tartják a Jazz kor2 kulcsfigurájának, aki azért ír, hogy megmutassa a pompát és nyomorúságot, amiben a kor gazdag és kicsapongó társadalma élt. Leghíresebb regényei A nagy Gatsby, Az Édentől messze és a Szépek és átkozottak.


George Orwell

(1903, Motihari, Brit India–1950, London, Nagy-Britannia)

Orwell híres angol regényíró volt, akinek legfontosabb művei, az Állatok farmja és a 1984 a 20. és 21. századi ijesztő politikai és háborús eseményeket írja le, mint például árulást elkövetni azért, hogy valaki hatalmat szerezzen és uralkodhasson az embereken. További fontos regényei a Csavargóként Párizsban, Londonban és a Tragédia Burmában.

Kérdése van? Szeretné látni a könyv oldalait? Több fényképet szeretne? Megnézné a tartalomjegyzéket? Ne habozzon, írjon (info@tkkonline.hu), és mi hamarosan képeket, esetleg videót töltünk fel a könyvről!
Nem árulunk zsákbamacskát!