Akció Szabad-ötletek jegyzéke

Szabad-ötletek jegyzéke

1 235 Ft 1 990 Ft
  • WebShop ár: 1 235 Ft
  • Termékkód: 7815
  • Elérhetőség: Készleten
Bizalmas orvosi dokumentum? Gondolatok laza füzére? Szürrealista alkotás? Döbbenetes erejű szabad vers? Még ma is megoszlanak a vélemények arról, minek tekinthető a "Szabad-ötletek jegyzéke", József Attila kegyetlenül őszinte feljegyzése.
Van, aki elzárná a széles olvasóközönség elől, mások a nyilvánosság mellett érvelnek. Annyi bizonyos, hogy a teljes képhez ez is hozzátartozik. Kulcsot ad az utolsó hónapok lelki történéseihez, és az ekkor keletkezett versek értelmezéséhez is.


A háttértörténetről röviden csak annyit, hogy József Attila 1936 májusában (amikor a Dunánál című versét is írta) a Japán kávéházban szabadon asszociálva kezdte el „kiírni magából” egy füzetbe dühét, félelmeit és vágyait. (Ekkor, Rapaport után már Gyömrői Edit kezelte.) Az anyagot otthon fejezte be, innen a cím második fele. A „szabad ötletek” jelzős szerkezet pedig arra a technikára utal, amely során páciensét arra kéri a terapeuta, hogy megállás nélkül írja ki magából, ami éppen az eszébe jut. (Akár az egyik szóról asszociálva egy másikra, átvezetve egy újabb gondolatfüzérre.) Azonban ahogyan később, a Flóra által (részben) elvégzett Roschard-teszt kitöltésekor, úgy e füzet születésekor sem gondolt még senki arra, hogy egyszer majd irodalmi/életrajzi dokumentumként is fontosak lesznek ezek a rendhagyó alkotások.