Akció Festők (Világot formáló emberek)

Festők (Világot formáló emberek)

1 000 Ft 1 690 Ft
  • WebShop ár: 1 000 Ft
  • Termékkód: 7682
  • Elérhetőség: 2–3 nap

Általános iskolás gyerekek számára készült ismeretterjesztő sorozat, amelyből a világot formáló emberekről tudhatunk meg fontos és hasznos dolgokat.

A sorozat hat részből áll: Feltalálók, Uralkodók, Írók, Festők, Tudósok, Zeneszerzők.A könyvben bemutatott festők:

Michelangelo

(1475, Caprese, Firenzei Köztársság–1564, Róma, Pápai Állam)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni a késő reneszánsz2 egyik legfontosabb személyisége, akinek a festményei, szobrai és építészeti alkotásai páratlanok. Bár író is volt, magára mindig szobrászként tekintett, holott a nyugat-európai modern festészet alapjai teljes egészében az ő ötletein és újításain nyugszanak.


Tiziano

(1490, Pieve di Cadore, Velencei Köztársaság–1576, Velence, Velencei Köztársaság)

Tiziano Vecelli az olasz reneszánsz egyik legnagyobb hatású festője volt, aki az úgynevezett velencei iskolából került ki. Uralkodók és olasz nemesek kedvenc festője, számos festményéről volt híres, különösen a portréi ismertek. A portrékon túl munkáinak témái nagyon különbözőek voltak, a vallási és mitológiai témáktól egészen a női aktokig2. Sajnos nagyon sok alkotásának valószínűleg nyoma veszett. Haláláig dolgozott, amit állítólag pestis okozott.


Caravaggio

(1571, Milánó, Olaszország –1610, Porto Ercole, Olaszország)

Caravaggio vagy más néven Michelangelo Merisi a barokk1 festészet egyik első és meghatározó alakja. Számos festményével teljesen megváltoztatta a vallási motívumok és a mindennapi élet mozzanatainak ábrázolását. Erőszakos személyiség volt, ami visszaköszön a tónusokban és színekben, amelyeket használt.


Peter Paul Rubens

(1577, Siegen, Nassau-Dillenburg1–1640, Antwerpen, Spanyol-Németalföld)

Peter Paul Rubens a flamand barokk3 legkiemelkedőbb művésze volt. Diákjaival Rubens több mint 3000 festményt festett különböző témákban. Emellett falikárpitokat, karcolatokat és képeskönyveket is készített. Emellett, mint magasan képzett személy, sikeres diplomata is volt, oly mértékben, hogy Angliában lovaggá is ütötték.


Rembrandt

(1606, Leiden, Holland Köztársaság–1669, Amszterdam, Holland Köztársaság)

Sok ember szerint Rembrandt Harmenszoon van Rijn a holland iskola legnagyszerűbb művésze volt, aki a holland barokk2 aranykorában alkotott. Egyedülállóan jelenítette meg a fény és sötétség kontrasztját, illetve híres volt önarcképeiről, portréiról és bibliai jelenetek ábrázolásairól. Körülbelül 350 festményt, kicsivel kevesebb karcolatot és megközelítőleg ezer skiccet és rajzot tudhatott magáénak.


Francisco Goya

(1746, Fuendetodos, Spanyolország–1828, Bordeaux, Franciaország)

Francisco José de Goya y Lucientes rajzainak, portréinak és falikárpit1 mintáinak köszönhetően vált híressé, amelyek ellentétben a nagy elődökkel, főleg a saját korának embereit és eseményeit ábrázolták. Ezek a munkák az emberiség sötét oldalával foglalkoznak, ami jelen van az életünkben. A mai napig egyedülállónak számítanak abban, ahogyan megidézik a szereplők az események pszichológiai hátterét. Emiatt nagyon sokan a modern művészet első mesterének tartják.


Paul Cézanne

(1839, Aix–en-Provence, Franciaország–1906, Aix-en-Provence, Franciaország)

Paul Cézanne, akinek munkái egyfajta átmenetet jelentenek az impresszionizmusból1 a posztimpresszionizmusba2 és kubizmusba3, csak életének utolsó évtizedében vált híres művésszé. Élete során soha nem kapott egyetlen díjat sem, és alig néhány festményét tudta csak eladni. Csak később, a fiatal és sokkal modernebb felfogású művészek fedezték fel, milyen jelentős szerepe volt a 20. század fordulója új irányzatainak fejlődésében.


Claude Monet

(1840, Párizs, Franciaország–1926, Giverny, Franciaország)

Oscar-Claude Monet híres francia festő és az impresszionizmus1 atyja volt. Bár már élete során is élvezte a neki méltán kijáró hírnevet, sokan úgy vélik, hogy az ő munkássága jelentette a fordulópontot az európai hagyományos és a modern művészet között. Elég mogorva ember hírében állt, sokszor állította, hogy munkái értelmetlenek, és emiatt sokat közülük el is pusztított. Ennek ellenére a mai művészetkritikusok szerint Monet valójában zseni volt, aki megelőzte korát.


Auguste Renoir

(1841, Limoges, Franciaország–1919, Cagnes-sur-Mer, Franciaország)

Pierre-Auguste Renoir francia impresszionista1 az európai művészet egyik valaha volt legfontosabb művésze. Több mint 2000 festményt készített, valamint élete utolsó éveiben szobrokat is alkotott annak ellenére, hogy köszvénye miatt alig tudta használni a kezeit. A természetben ábrázolta az embereket, portrékat és aktokat festett róluk. Renoir azon kevés impresszionista művészek közé tartozott, akit a kritikusok és a közönség is tisztelt.


Paul Gauguin

(1848, Párizs, Franciaország-1903, Atuona, Francia Polinézia)

Paul Gauguin a három nagy francia impresszionista2 egyike, valamint sok más 20. századi európai művészeti mozgalom megálmodója. Hivatalosan nem végzett el művészeti iskolát, helyette üzleti tanulmányokat folytatott, ami azt jelentette, hogy sok más kortársával ellentétben neki sikerült vagyonos emberré válnia. Ingerlékeny és ideges típus volt, ezért idővel visszavonult a világtól, és teljesen a festésnek szentelte az életét.


Vincent van Gogh

(1853, Zundert, Hollandia-1890, Auvers-sur-Oise, Franciaország)

Van Gogh a három legfontosabb posztimpresszionista egyike volt.1 Bár autodidakta módon tanult, és csak 20 évesen kezdett el festeni, minden idők legfontosabb művészévé vált. Egész életében szenvedett a viszonzatlan szerelemtől, és sokan úgy gondolják, hogy ez volt az oka állandó boldogtalanságának és végül tragikus halálának is. A kicsivel több mint 10 év alatt, mialatt aktív volt, több mint 2000 egyedülálló alkotást készített el.


Henri Matisse

(1869, Le Cateau-Cambrésis, Franciaország–1954, Nizza, Franciaország)

Henri-Émile-Benoît Matisse francia festő, szobrász, illusztrátor és író, a fauvizmus nevű művészeti mozgalom elindítója volt. Több mint 60 éven keresztül alkotott, kitörölhetetlen jelet hagyva ezzel a művészettörténetben. Azzal, ahogyan az élénk színeit és torz alakjait használta, teljesen új, modern művészeti irányzatokat indított el, amelyek a mai napig léteznek.


Pablo Picasso

(1881, Málaga, Spanyolország–1973, Mougins, Franciaország)

Pablo Ruiz y Picasso spanyol festő, tervező és szobrász – hála az új képi kifejezési módok iránt érzett felfedezési vágyának, barátjával, Georges Braque-kal – a kubizmus nevű művészeti irányzat egyik fő alakja és elindítója. Több mint 80 éven keresztül dolgozott megállás nélkül, s hatalmas hatást gyakorolt a 21. század szinte minden művészére mind a mai napig.


Salvador Dalí

(1904, Figueres, Spanyolország–1989, Figueres, Spanyolország)

Salvador Dalí spanyol szürrealista művész, aki szokatlan szobrairól, színházi kosztümjeiről és filmes forgatókönyveiről volt híres. Tehetséges író, építész, illusztrátor és színész is volt. Hosszú karrierje során több mint 1500 festményt, rajzot és fametszetet készített. Élete pontosan olyan viharos és változatos volt, mint a művei. Saját magát zseninek tartotta.


Andy Warhol

(1928, Pittsburgh, USA–1987, New York, USA)

Andy Warhol amerikai festő, illusztrátor, tervező, író, színész, rendező, valamint az egyik legsikeresebb modern művész volt. A pop-art1 mozgalom kulcsfigurájaként ismert, ami meghódította Amerikát az 1960-as években. Ő volt az első, aki nagy tételben árulta a munkáit, miközben olyan hétköznapi dolgok voltak munkáinak a tárgyai, mint például egy leveskonzerv dobozának grafikája vagy egy coca-colás doboz.


Akikről még szót kell ejtenünkLeonardo da Vinci

(1452, Vinci, Firenzei Köztársaság–1519, Amboise, Franciaország)

Leonardo da Vinci nemcsak remek művész volt, hanem egy igazi zseni. Építészként, feltalálóként, csillagászként és mérnökként is egyformán sikeres volt, szinte minden területen egyedülálló. Da Vinci rajzai és találmányai jóval megelőzték korukat, s sok ötletét csak a 20. században tudták megvalósítani. Legfontosabb festményei a Mona Lisa és az Utolsó vacsora.


Albrecht Dürer

(1471, Nürnberg, Német-római Császárság–1528, Nürnberg, Német-római Császárság)

Dürer, akit a német művészek hercegeként szoktak emlegetni, azzal szerzett hírnevet magának, hogy beépítette művészetébe az olasz reneszánsz gazdagságát és az észak-európai szigorúbb metszeteit. Őt tartják a humanizmus1 és a reformáció2 egyik legnagyszerűbb művészének, aki kiváló művész teoretikus is volt. Fontos művei: Madonna, Krisztus a tudósok között, A lovag, a Halál és az Ördög és a Melankólia I.


Tintoretto

(1518, Velence, Velencei Köztársaság–1594, Velence, Velencei Köztársaság)

Tintoretto Jacopo Cominként látta meg a napvilágot. Tiziano3 asszisztense és a velencei késő reneszánsz utolsó nagy művésze volt. Annak az energikus módnak hála, ahogy a fényt és az árnyékokat ábrázolta, a barokk korszak egyik kezdeményezőjévé vált. Bibliai és ókori mitológiai témákban is festett. Híres művei: Szent Márk holttestének megtalálása, Paradicsom, Krisztus a Galileai tengeren.


Edgar Degas

(1834, Párizs, Franciaország–1917, Párizs, Franciaország)

Edgar Degas nem tartotta magát impresszionistának, mivel nem akarta feladni a hagyományos, realisztikus festészeti stílust, ennek ellenére a mai művészettörténészek impresszionistaként emlegetik. Nagyszerűen ragadta meg a pillanatot, főleg balettábrázolásain, ami gyakori témája volt munkásságának. Emellett szobrokat és karcolatokat is készített. Híres festményei közé tartozik a Balettpróba a színpadon és a Versenylovak.


Vaszilij Kandinszkij

(1866, Moszkva, Oroszország–1944, Neuilly-sur-Seine, Franciaország)

Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij orosz művész és az absztrakt festészet4 egyik atyja. Élete nagy részét Németországban töltötte, ahol a német expresszionizmus5 egyik ősatyjaként is tekintettek rá. Nagy hatással voltak munkásságára a 20. századi modern művészeti fejlődések. Németországban jelentős kiállítássorozatokat szervezett. Legfontosabb művei: Kompozíció VI., Különféle körök, Az ogyesszai kikötő.


Jean-Michel Basquiat

(1960, New York, USA–1988, New York, USA)

Jean-Michel Basquiat a neo-expresszionizmus leghíresebb képviselője. Autodidakta volt és New York-i graffitikkel kezdte a pályafutását. Ezzel felhívta magára Andy Warhol5 figyelmét, aki egy kiállítást rendezett vele. Egyszerű, primitív stílust képviselt, erősen bírálta az amerikai társadalmat és politikát, ami akkoriban a popkultúra egyik fontos része volt. Bár nagyon fiatalon halt meg, nagy hatással volt a kortárs festészetre, zenére, filmekre és irodalomra is.