Akció Boszorkányok - Múlt és jelen

Boszorkányok - Múlt és jelen

500 Ft 1 990 Ft
  • WebShop ár: 500 Ft
  • Termékkód: 7561
  • Elérhetőség: Készleten

A „boszorkány” és a „boszorkányság” szavak több mint ezer éve használatosak nyelvünkben, ma már azonban inkább csak a mágia és a varázslás jut róluk eszünkbe.

A sok-sok képpel illusztrált könyv bemutatja a boszorkányok eszközeit, segédeit, a varázstárgyakat, a varázsigéket. Szól a boszorkányüldözésekről, s megismertet a világ különböző részein élő boszorkányok praktikáival.


A boszorkányok feltételezett léte - véli tehát - két eltérő kulturális elemből alakult ki: egyrészt az egész társadalmat átható összeesküvéstől való félelemből, mely az okokat természetfeletti erőknek vagy idegeneknek tulajdonította; másrészt pedig a népi hagyományba beépült samanisztikus elemekből. S valóban, a két összetevőt alapvető lényegi hasonlóság kapcsolja össze: a magyarázatként szolgáló természetfeletti erőt és hatalmat mindig olyanokra ruházták át, akik valamiképpen különcnek számítottak, s ezáltal a törvényes renden kívülre kerültek. S hogy ez az erő valóban rendkívüli tulajdonságnak volt-e köszönhető, avagy speciális szereknek, nem tudjuk.

A bő két évszázadon át tartó boszorkányüldözés elmúltával a boszorkányok is köddé váltak. A múlt kísértetei már csupán képzeletben öltenek testet, ám eltűnésüket túlélték a mítoszok és a mesék, melyek ma is tudatunk, műveltségünk rejtett összetevői. Így hát bizony nem baj, ha tudjuk, hogy gyermekmeséink vasorrú bábái és gonosz boszorkái valójában kik is.